Először a ló,aztán a lovas
A lovaglóórának ugyan vége van, a lovas azonban még nem vonulhat vissza pihenni. El kell látnia a lovát,és meg kell tisztítania a lószerszámot.
1. A lovaglóórának néhány perc múlva vége van. A lovaglótanár végezetül kiadja az utasítást, hogy sorakozzatok fel a középvonalon, és szálljatok le a lóról. Dicsérd meg a lovadat, és szállj le a nyeregből. Ezt követően egyik karodat bújtasd át a kantárszáron, és told fel a kengyeleket. Így nem ütődnek járás közben a ló hasához, és nem akadhatnak bele semmibe az istállóba vezető úton.
2. Vezesd a lovat az istállóba,.és kösd ki a boksz előtt. Elsőként mindig a nyerget vedd le róla, és vesd át a bokszajtón vagy egy nyeregbakon. Ezután tegyed a ló nyakára az istállókötőféket. Most vedd le a lovaglókantárt, és húzd fel az istállókantárt a helyére.
3. A lovak munka közben erősen izzadnak, különösen nagy melegben. Ezért a lenyergelés és a lekantározás után jól teszed, ha védencedet azonnal a zuhanyozóhelyre viszed. Hűvös szivaccsal mosd le a nyereg helyét, óvatosan törölgesd le a ló fejét, és spricceld le a lábait. Ha lehet, lovadat állítsd ezután a legelőre, vagy sétáltasd egy kicsit a napon, amíg a szőre teljesen meg nem szárad.
4. A lovat télen különösen gondosan meg kell szárítani, nehogy megfázzon. Nyergeld le, és dörzsöld le egy ronggyal, esetleg száraz, tiszta szalmacsutakkal, és tegyél a hátára izzadtságszívó takarót. Csak akkor tedd rá a vastagabb istállótakarót, ha a szőre már teljesen száraz.
5. Ezzel azonban még nincs vége a lovadról való gondoskodásnak! Ellenőrizd pajtásod mind a négy lábát, és alaposan kapard ki a patákat. Ez különösen sétalovaglás után nagyon fontos. Sem kavics, sem más piszok nem maradhat a nyírbarázdákban vagy a szaruban.
6. Mielőtt most már tényleg magára hagynád a pajtásodat, feltétlenül ellenőrizned kell, van-e friss ivóvize. Működik és tiszta is az itatója? Ezután csukd be a bokszajtót, de ne feledd beakasztani a biztonsági alkalmatosságokat,zárakat (láncok, karabinerhorog), ha ugyan léteznek ilyesmik az istállóban. A lovaknak ugyanis hihetetlen tehetségük
van a legkülönfélébb ajtók kinyitásához!
7. Most már elviheted a lószerszámot a nyeregkamrába. A kantárt tisztítsd meg tiszta vízzel. Nedves szivaccsal mosd le az izzadtságot, a port és egyéb szennyeződéseket a bőrről. Tedd a helyére a lószerszámot, a nyeregtakarót pedig terítsd kifordítva a nyeregre, hogy megszáradhasson és szellőzhessen.
Készen vagyunk! Ha viszont szívesen tartózkodsz az istállóban, nyugodtan maradhatsz még egy kis ideig, és felkínálhatod a segítségedet a lovasoktatónak vagy a lóápolónak.
Jó tudni
A lovaglás után sok ló szívesen hempergőzik a bokszában, hogy vakarózzon. Ez teljesen normális jelenség! Arra azonban vigyáznod kell, hogy a ló soha ne nyereggel a hátán, felkantározva hancúrozzon. Ezért először mindig a nyerget emeld le róla, és csak aztán vedd le a kantárt is. A kantár nélkül ugyanis csak nehezen akadályoznád meg a lovat abban, hogy nyereggel a hátán hempergőzzön a földön.
Tipp
A lovaglás után okvetlenül nézz utána, hogy a lónak nincsenek horzsolásai vagy sérülései. Különösen a szájszegletet és a fejnek a bőrszíjak alatti részeit vizsgáld meg!Alaposan nézd meg a ló lábait is! Húzd végig a kezedet az állat marón, hasán és hátán, ellenőrizd, nem okoztak-e horzsolást a nyereg alatt a pokróc esetleges gyűrődései. A sérült, duzzadt vagy túl forró helyeket azonnal el kell látni a megfelelő módon.
Amire ügyelni kell
Jutalmul nyalánkság - de vajon mi legyen az?
A ló a munka után bizony rászolgált a jutalomra. De ez ne egy kosárnyi kenyér legyen!ez túl sok lenne egyetlen ló számára. Ne adj neki válogatás nélkül bármit! A lovasszaküzletekben kaphatók különböző nyalánkságok lovak és pónik számára, amelyek elférnek minden nadrágzsebben. Persze, sárgarépát is vihetsz magaddal. lovak ezt is szeretik, emellett ráadásul nagyon egészséges is. Persze,sárgarépát is vihetsz magaddal. A lovak ezt is szeretik,emellett ráadásul nagyon egészséges is. Az almáért pedig szinte rajonganak – ennek ellenére soha ne adj a lovadnak egyszerre egy egész almát. Megcsúszhat a sima fogakon, egészben lecsúszhat, és pajtásod ettől akár meg is fulladhat! Az almát vágd mindig negyedekre. A száraz kenyér szintén alkalmas ínyencségnek számít, de kőkeménynek kell lennie, és nem szabad, hogy penészes legyen. A cukor viszont egyáltalán nem való a ló szájába.